ULTRAVİYOLE IŞIK NEDİR?
- yubatek
- 31 Ağu 2021
- 1 dakikada okunur
Ultraviyole ışık kısaca “ UV” ortam ve yüzey sterilizasyonunda en güvenilir yöntemlerden biridir. UV ışınının dalga boyu insan gözünün göremediği 100 nm ile 400 nm aralığındadır. Görülebilen en son ışınım mor olarak algılandığından “ Mor ötesi “ olarak da adlandırılır. UV ışığın dalga boyları canlılar üzerinde farklı etkilere ve farklı karakteristik yapılarak sahiptirler. UV dalga boyları, her biri farklı bir antiseptik etkiye sahip 4 gruba ayrılır. Bunlar; UV-A (315-400 nm), UV-B (280-315 nm), UV-C (200-280 nm) ve Vakum UV (100 –200 nm) bantlardır.

UV spektrumu içinde UV-C aralığı, DNA, RNA ve proteinler tarafından kolayca emilen en güçlü UV radyasyonu olarak kabul edilir. Bakterilere ve virüslere karşı yüksek sterilizasyon verimliliği nedeniyle bu aralığa genellikle antiseptik denir. En yüksek antiseptik etki 205-280 nm’de ve mikroorganizmaların maksimum antiseptik duyarlılığı 265 nm’de görülür.

Antiseptik etki, DNA ve RNA molekülleri tarafından foton emilimine dayanır. Fotokimyasal reaksiyon, mikroorganizmaların çoğalma yeteneğini engelleyen DNA ve RNA bağlarının dimerizasyonunu tetikler. Bu işlem, mikroorganizmaların inaktivasyonu olarak bilinir.
Comentarios